Inauguració del Sincrotró Alba

El proper dilluns, 22 de març, s’inaugura oficialment el Sincrotró Alba situat a Cerdanyola del Vallès.

Es tracta d’una instal·lació científica, la primera d’Espanya, dissenyada per a impulsar l’estudi de l’estructura atòmica i molecular de tot tipus de materials, des d’un virus fins a un microxip.

Només existeixen al món 40 sincrotrons, 6 dels quals a Europa, comparables a aquest.

L’Alba és un conjunt d’acceleradors de partícules que acceleren els feixos d’electrons fins velocitats properes a la de la llum.  La radiació obtinguda és extraordinàriament intensa  i  permet observar fenòmens microscòpics amb una precisió excepcional. Es pot fer servir en molts camps de recerca, en concret aquest sincrotró comença amb 7 línies dedicades a Biologia, Ciència de materials (microelectrònica i nanotecnologia), Química i Física de l’estat sòlid.

Les seves aplicacions són molt diverses, com l’estudi del cervell i de seqüències d’ADN, l’anàlisi de virus i bacteris, la creació de nous fàrmacs i teràpies mèdiques, el disseny d’objectes nanoscòpics, com ara implants quirúrgics o microxips, la creació de noves molècules, el disseny de nous materials per a la indústria (semiconductors, plàstics, productes químics, teixits), etc.

Més informació a la premsa sobre la inauguració

1 comentari

Filed under Notícies, Organismes i Institucions

One response to “Inauguració del Sincrotró Alba

  1. José Alsina Maspera

    Me parece muy importante la investigación, sobre todo la investigación del Sincrotón, pero desearía mucho que sea bien dirigida y aplicada. Que no sea un centro de burocracia; en suma, que se aproveche el trabajo y el dinero invertido. Creo que se trata de dinero nacional, no internacional.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s