Premi Nobel de Física 2022

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències va anunciar ahir la concessió del Premi Nobel de Física 2022 a Alain Aspect de la Universitat de París-Saclay, França; John F. Clauser de J.F. Clauser & Assoc., Estats Units; i Anton Zeilinger de la Universitat de Viena, Àustria «pels seus experiments amb fotons entrellaçats, establint la violació de les desigualtats de Bell i sent pioners en la ciència de la informació quàntica».  L’import del premi es reparteix entre els premiats en parts iguals.

El jurat ha destacat «els experiments innovadors» que Aspect, Clauser i Zeilinger van dur a terme «utilitzant estats quàntics entrellaçats, on dues partícules es comporten com una sola unitat fins i tot quan estan separades.  Els resultats d’aquests experiments han obert el camí a noves tecnologies basades en la informació quàntica».

Aspect, Clauser i Zeilinger van desenvolupar tècniques per crear, processar, mesurar i controlar les partícules que estan en estats quàntics entrellaçats. Les partícules entrellaçades comparteixen informació encara que estiguin massa separades per afectar-se mútuament. Quan dues partícules estan en estats quàntics entrellaçats, la mesura d’una propietat d’una partícula determina immediatament el resultat d’una mesura equivalent a l’altra partícula sense necessitat de comprovar-ho, és a dir les partícules no es poden descriure de forma independent.

Els treballs dels guardonats van demostrar que l’entrellaçament es basa en la incertesa de la mecànica quàntica i no en un conjunt de variables ocultes de les partícules i van establir els fonaments de la informació quàntica i la seva aplicació pràctica en computació quàntica i xifratge quàntic.

En paraules del president del Comitè Nobel de Física, «la feina dels tres premiats no només ha permès avançar en el coneixement de la mecànica quàntica, sinó que, a més, ha permès la nova tecnologia quàntica».

https://www.nobelprize.org/

Deixa un comentari

Filed under Física

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s