Científiques Nobel en Física i Química (1901-2021). Exposició al CRAI Biblioteca de Física i Química.

El CRAI Biblioteca de Física i Química dedica una exposició bibliogràfica «Científiques Nobel en Física i Química (1901-2021)» a les deu científiques que han estat guardonades amb el Premi Nobel en Física i Química durant el període 1901-2021, amb l’objectiu de donar visibilitat a la seva figura i, alhora, difondre les seves aportacions científiques i contribució a l’avenç de la Ciència.

Al llarg dels 121 anys de vida de la concessió del Premi Nobel, les científiques guardonades en química han estat: Marie Curie (1903), Irène Joliot-Curie (1935), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1964), Ada Yonath (2009), Frances Arnold (2018) i Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doubna (2020); i en física: Marie Curie (1911), Maria Göppert Mayer (1963), Donna Strickland (2018) i Andrea Ghez (2020).  En total onze guardons concedits a científiques, el que representa un 2,7% del total dels premis, en aquestes disciplines.

La mostra consta de sis pòsters.  Els primers pòsters expliquen breument la biografia d’aquestes científiques en l’ordre cronològic de la concessió del guardó.  A continuació, dos pòsters titulats  «Per quina recerca van rebre el Nobel?» descriuen amb més detall els descobriments pel quals van ser premiades.  Finalment, el pòster «Aplicacions» recull algunes de les aplicacions més rellevants derivades dels seus descobriments.  Una infografia exposada al faristol mostra de forma gràfica el biaix de gènere dels Nobel en Física i Química del 1901 al 2021.  

L’exposició es complementa amb una mostra de documents rellevants sobre la temàtica que formen part del fons històric del CRAI Biblioteca de Física i Química.

En aquesta mostra bibliogràfica es vol destacar la passió per la Ciència, la perseverança, la tenacitat i l’esforç d’aquestes científiques que, malgrat la discriminació i dificultats, que algunes d’elles van patir, han aconseguit obtenir el premi més prestigiós en Ciència i, el que és més important, les seves aportacions científiques han contribuït a l’avenç de la Ciència i al progrés de la Humanitat.  Totes elles són exemples per a les noves generacions de dones, en general, i científiques, en particular.

Podeu visitar l’exposició de dilluns a divendres en l’horari de la biblioteca o accedir a l’exposició virtual.

Deixa un comentari

Filed under Biblioteca, CRAI Biblioteca de Física i Química

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s