Actuacions de neteja i desinfecció dels llibres afectats per fongs del Fons Antic del CRAI Biblioteca de Física i Química

El material bibliogràfic del Fons Antic del CRAI Biblioteca de Física i Química està sent sotmès a un tractament de neteja i desinfecció preventiva per eliminar els fongs que infecten els exemplars. Aquesta tasca la realitza personal especialitzat en restauració i durarà uns mesos.  L’eliminació de les espores i fongs que ataquen els documents és imprescindible per a la preservació i bona conservació d’aquest fons únic i valuós en la seva tipologia.

Des de fa vint-i-dos anys, el Fons Antic del CRAI Biblioteca de Física i Química està col·locat en arxivadors-compactes ubicats al soterrani de l’edifici.  Per prevenir la proliferació de fongs als documents, es van instal·lar humidificadors i sensors que mesuren contínuament la humitat relativa i la temperatura per mantenir les condicions ambientals adients.  Malgrat això, el fons ha patit reiterats episodis de contaminació de fongs a les tapes de les enquadernacions i, en menor proporció, al cos dels documents. 

Les principals causes que desencadenen la proliferació de microorganismes als llibres són: l’augment de la humitat relativa, per un incorrecte funcionament del sistema de climatització o per l’adsorció d’humitat de les pluges per capil·laritat dels murs; l’augment de la temperatura per sobre de 20 oC; i l’acumulació de partícules de pols o de brutícia.

Fins ara, quan es detectava l’aparició de fongs, el personal del CRAI Biblioteca de Física i Química s’havia encarregat de netejar els exemplars del Fons Antic seguint les indicacions del taller de Restauració de la UB.  Actualment, a causa de l’alt grau de contaminació que presenta el fons, una restauradora professional, convenientment equipada amb bata, guants i mascareta FFP3 per protegir-se de les espores fúngiques, ha realitzat el tractament de neteja i desinfecció preventiva dels documents. Hi ha estat treballant minuciosament durant 3 mesos, i aquesta feina ha representat pel CRAI un esforç econòmic important.

En detectar l’aparició de fongs, s’ha de procedir a netejar i desinfectar els documents per evitar que es malmetin i provoquin malalties a les persones que els manipulen.  El tractament consisteix a: examinar les prestatgeries amb una llum rasant per detectar els documents infectats; aspirar-ne les espores amb filtres HEPA; enretirar-los de la prestatgeria i netejar els prestatges; netejar cadascun dels documents amb una solució hidroalcohòlica (70 % etanol, 30 % aigua desionitzada i unes gotes d’essència de clau); i, finalment, un cop lliures de fongs, retornar-los als prestatges. Depenent del grau de contaminació de l’exemplar, cal encapsular-lo durant un mes per perllongar el tractament de desinfecció abans de retornar-lo al seu lloc.

Aquest tractament no erradica les espores, per això és extremadament necessari mantenir durant tot l’any les condicions ambientals adequades de l’espai on s’emmagatzemen els exemplars, sense oscil·lacions de temperatura (<20 oC) ni d’humitat relativa (<45 %), a més de netejar periòdicament els filtres d’aire i l’espai per retardar l’aparició dels fongs.

Deixa un comentari

Filed under Biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s