Premi Nobel de Física 2019

Avui, la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha atorgat el Premi Nobel de Física 2019 al canadenc James Peebles i als suïssos Michel Mayor i Didier Queloz «per les seves contribucions a la comprensió de l’evolució de l’Univers i al lloc de la Terra al cosmos».

Jame Peebles, Universitat de Princeton, USA, ha rebut la meitat del premi «pels seus descobriments en cosmologia física».  Les seves investigacions teòriques sobre la radiació de fons del cosmos han assentat les bases del coneixement modern de la història de l’Univers des del Big Bang fins als nostres dies.  Ara sabem que només el 5% de tota la matèria i energia que conté l’Univers és coneguda i que el 95% restant està format per matèria fosca i per una inexplicable energia fosca.

Michel Mayor i Didier Queloz , Universitat de Ginebra, Suïssa, comparteixen l’altra meitat del premi «pel descobriment d’un exoplaneta que orbita una estrella de tipus solar».  La seva exploració de la Via Làctia a la cerca de mons desconeguts, mitjançant la tècnica de la velocitat radial, va reeixir amb el descobriment del primer planeta fora del nostre sistema solar.  Aquest descobriment va suposar una revolució per a l’astronomia, pel canvi que suposava en la visió del cosmos.  Des de llavors, els investigadors han descobert més 4.000 exoplanetes i han desenvolupat noves teories sobre els processos físics de creació dels planetes.

La cerimònia de lliurament dels premis se celebrarà a la Sala de Concerts d’Estocolm a Suècia el proper 10 de desembre de 2019, data de la mort d’Alfred Nobel.

Podeu trobar més informació a https://www.nobelprize.org/

Deixa un comentari

Filed under Física

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s