Nobel de Física 2013

Peter HiggsFrançois Englert

La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha atorgat avui al físic belga François Englert i al britànic Peter W. Higgs el Premi Nobel de Física de 2013 pel  “seu descobriment teòric d’un mecanisme que contribueix a la comprensió de l’origen de la massa de les partícules  subatòmiques  i que ha estat, recentment confirmat pel descobriment de la predita partícula fonamental als experiments ATLAS i CMS del gran col·lisionador d’Hadrons (LCH)  del CERN”.

Els dos físics van postular als anys 60 l’existència d’una partícula subatòmica anomenada bosó de Higgs, com a via per explicar perquè les altres partícules tenien massa. Aquesta partícula  no va ser identificada fins al 4 de juliol de 2012 als experiments ATLAS I CMS del CERN, on van participar uns 3.000 científics. Aquest descobriment  ha estat considerat el més important en la història de la comprensió de la naturalesa.

Englert i Higgs, juntament amb el CERN,  van rebre el mes de maig d’aquest mateix any el premi Príncep d’Astúries d’Investigació.

Englert va néixer el 1932 a Etterbeek (Bèlgica) i exerceix a la Universitat Lliure de Brussel·les, mentre que Higgs va néixer el 1929 a Newcastle upon Tyne (Anglaterra) i treballa a la Universitat d’Edimburg (Regne Unit) .

Més informació:

The Official Web Site of the Nobel Prize

 

Deixa un comentari

Filed under Física, Notícies, Organismes i Institucions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s