Novetats bibliogràfiques

Candid Science VIAmb Candid Science VIIstvan Hargittai i la seva dona Magdolna Hargittai conclouen la seva sèrie de converses amb els científics més rellevants actualment de les Ciències Biomèdiques, la Química i la Física. Dels 42 científics entrevistats pels autors del llibre, 31  han rebut el Premi Nobel.

El passat 10 d’octubre, en la conferència inaugural de la vuitena mostra del Fons Històric de la nostra biblioteca: “Els Nobel de Física i Química a la Biblioteca:1901-1915” , el professor István Hargittai, catedràtic de Química de la Universitat de Tecnologia i Economia de Budapest (Hongria)  va fer una revisió dels candidats i els descobriments que són reconeguts pels Nobel i va destacar alguns que mai van arribar a ser atorgats, com ara a Mendeleiev per la Taula periòdica.

periodic tableUlf Lagerkvist, autor de l’altra novetat  bibliogràfica que volem presentar-vos: The periodic table and a missed Nobel Prize   tracta en aquesta obra el mateix tema, la gran injustícia que va ser negar Mendeleev el Premi Nobel de Química el 1905 i de nou el 1906.  Lagerkvist revela els criteris d’avaluació i els arguments que van afavorir les contribucions dels contendents rivals d’aquests anys. Lagerkvist, que va ser membre de l’Acadèmia de Ciències de Suècia i ha participat en les nominacions per al premi de química, conclou: “Està en la naturalesa del Premi Nobel que sempre hi haurà un nombre de candidats que òbviament mereixen ser recompensats, però mai obtenir el guardó “- Mendeleev era un d’aquests.

Deixa un comentari

Filed under Història de la Ciència, Llibres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s