Concedits els Premis Nobel de Física i de Química de 2009

medalla corresponent als premis nobel de FÍsica i de Química

La Reial Acadèmia Sueca de Ciències d’Estocolm va anunciar ahir, 6 d’octubre, la concessió del premi Nobel de Física i avui, 7 d’octubre, la del premi  Nobel de Química de l’any 2009.

El Nobel de Física de 2009  ha estat concedit a Charles K. Kao (Shangai, 1933) pels seus treballs sobre la transmissió de la llum en fibra òptica de comunicacions, compartit amb Willard S. Boyle (Canada, 1924) i George E. Smith (USA, 1930) que l’han obtingut per la invenció del sensor semiconductor CCD basat en l’efecte fotoelèctric suggerit per Einstein al 1921. Actualment, s’aplica aquest tipus de sensors a les càmeres digitals i també als sensors mèdics i als telescopis.

El Nobel de Química de 2009 ha estat concedit al britànic Venkatraman Ramakrishnan (India, 1952), a  Thomas A. Steitz (USA, 1940) i a Ada E. Yonath (Israel, 1939) pels seus estudis sobre la funció i estructura del ribosoma, que produeix proteïnes necessàries per a mantenir amb vida l’ADN. Aquest descobriment és de gran importància en el desenvolupament de nous antibiòtics.

Aquests premis estan dotats amb 10 milions de corones sueques (980.000 €) i s’entreguen a Estocolm el proper 10 de desembre, aniversari de la mort d’ Alfred Nobel.

Deixa un comentari

Filed under Física, Notícies, Organismes i Institucions, Química

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s